Soyumuzu internette arıyoruz
***
Dedelerimizi arıyoruz
Soyağacı oluşturmaya olan ilgi gün geçtikçe artıyor. İnsanların soyağacı bilgilerini yazdıkları bilgisayar programı olan "Secere" de alternatif bir kütük oluşturma yolunda
Yüzyıllardır Batılı halklar için büyük önem taşıyan soyağacı, kısa zaman öncesine kadar bizim için pek bir şey ifade etmiyordu. Ancak son zamanlarda pek çok insan köklerinin nereden geldiğini merak etmeye başladı. Bu doğrultuda araştırmalar yapan ve soyağacında birkaç nesil öncesine kadar ilerleyen pek çok kişi bulunuyor.
Soyağacını bulmanın üç yolu var. İlki aile büyüklerinden edinilen bilgiler doğrultusunda bir çalışma yapmak. İkincisi Nüfus Müdürlüğü'nden kütük bilgileri istemek. Ancak Nüfus Müdürlüğü'nden alınacak nüfus bilgisi sınırlı. Çünkü en fazla ikiüç nesil öncesine kadar veriliyor. Üçüncü yol ise yurtdışında yapıldığı gibi çeşitli bilgisayar programları vasıtasıyla oluşan kütüklerde arama yapmak. Yurtdışında yaygın olarak kullanılan bu tip programlardan Türkiye'de sadece bir tane var o da "Secere" ... 10 yıldır "Secere" üzerinde çalışan Gürcan Yücedağ, programın faydalarını şöyle anlatıyor:
"İnsanlar www.yucedag.com sitesinde bulunan secere programına kendi bilgilerini giriyorlar. Bu program sayesinde oluşturulan küçük dosyalar internet ortamında çok daha büyük bir kütükte birleştiriliyor. Orada milyonlarca insanın adının ve soyadının bulunabileceği bir kütük haline geliyor." Yücedağ'ın internet sitesinde kayıt tutmanın iki çeşidi var. Programı 15 dolara satın alıp kendi bilgisayarınıza yüklüyorsunuz ya da internet üzerinden ücretsiz soyağacınızı oluşturuyorsunuz. Bu internet sitesinde kayıtlı yaklaşık bin kişi var. Bunların her birinin ailesinden ortalama 150 kişinin bilgisi saklanıyor. Bu da sitenin kütüğünde 150 bin kişinin kaydı olduğu anlamına geliyor. "Secere" programına girip bilgilerini bırakanların sayısı arttıkça kütükteki insan sayısı da artacak. Böylece soyadı yoluyla arama yaptığınızda birkaç kuşak önceki akrabalarınızı bulmanız mümkün olabilecek.
İLGİ ÇOK FAZLA
Yaptığı çalışmalar sonucunda kendi soyağacında 5-6 nesil kadar geriye gidebildiğini söyleyen Yücedağ, insanların bu programa çok fazla ilgi gösterdiğini söylüyor: "İlk başlarda ücretsiz olarak bu programı dağıtıyordum. 4 yıl önce ilgi artıp da benim zamanımı çalmaya başladığında ücret talep etmeye başladım. Ülkemizde pek çok insan soyağacı bilgilerine ulaşmak istiyor. Ama nasıl yapacağını bilmiyor. Bu program onlar için çok iyi bir kaynak olacak.
Ece Koçal
Soyumuzu internette arıyoruz yorumları
Mahfer
29.10.2013Merhaba, ben tc kimlik numaramı kullanarak soy ağacımı öğrenmek istiyorum bu konuda neler yapabileceğime dair beni bilgilendirmenizi rica eder teşekkür ederim.
remziye
28.11.2013SOYACIMI ÖĞRENMEK İSTİYORUM
mertyürek
13.12.2013Merhabalar,
Gidebileceğim kadar geriye giderek soy kütüğümü öğrenmek istiyorum. Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.
İyi geceler,KADİR ECE
17.12.2013Soy ağacımı öğrenmek istiyorum.
Saygılarımlaemrahkesen
19.12.2013Soy agacimizi ogrenicez ama ilgilenen yok lütfen bekliyoruz
ornek42
15.01.2014Soyumun geldiği en uç noktaya kadar öğrenmek istiyorum.
sadettin
02.02.2014SOY AGACIMI ÖGRENMEK İSTİYORUM İNŞALLAH
sadettin
02.02.2014EN DİBE KADAR ÖĞRENMEK İSTİYORUM
Misafir
02.02.2014Merhaba bna da yardımcı olabilirseniz size minnettar kalırım
NUMAN ÇAY
12.02.2014ögerenip merakımı gidermek istiyorum
talha tekeli
11.03.2014soyağacımı öğrenmek istiyorum bu konu hakkında bilgi verirseniz cok sevinirim ..
birol
14.03.2014buzamana kadar kafamdaki soruları sizin sayanizde aydınlanır teşekkürler
Konular
- Soyağacı 400 bin TL'ye satıldı
- Soyağacı riski ortaya koyuyor
- Ecevitler'in soyağacı kitap oldu
- Saltanatlar biter ama hanedanlar bitmez...
- Atatürk'ün yaşayan akrabaları
- Casalini'nin soyağacı...
- Soyumuzu internette arıyoruz
- Ankara'da bir sadrazam torunu...
- Uzaktan akraba çıktılar
- Atatürk Malatyalı mı?
- Osmanlı hanedanının yeni üyesi