Soyağacı riski ortaya koyuyor

East Carolina University Brody School of Medicine, Klinik Araştırmalar Direktörü Dr. Berrin Öztürk, kalıtımın kanserde çok önemli olduğunu söylüyor...

* Kişileri kanserden korumak için öncelikle soyağacının çıkartılması gerekiyor. Bütün koruyucu testlerin bu aşamada yapılması gerekli.

* Meme kanserinde yapılan çalışmalar; meme kanserinin çevresel faktörlerden olma riskinin, yüzde 10'dan az olduğunu gösteriyor.

* Tam yumurta ikizi kardeşler üzerinde yapılan çalışmada, ikizlerden birisi meme kanseri olursa, diğerinin de meme kanseri olma oranının oldukça yüksek olduğu görülmüş.

* Anne meme kanseriyse, çocuğunun meme kanseri olma oranı 2-3 kat artıyor.

* Ailesinde meme kanseri olan bir kişide BRAC 1 ve 2 adlı kanser genlerinin pozitifliğini etkileyen polimorfizimler var demektir.

* Bir hastalığı önlemek tedaviden daha başarılıdır. Riski bilirseniz ona göre tedaviye başlarsınız. Kişisel tedavide amaç, hastayı yakından takip etmek ve hastalığı önlemektir.

* Eğer çocuk sağlamsa ve hiçbir hastalığı yoksa, o zaman çocuklarda rutin olarak genetik test yapılmıyor. Anne ve babanın riski tespit ediliyor.

Konular