Atatürk'ün yaşayan akrabaları

Yeni Aktüel bu hafta da gündemi belirliyor. İşte 30 Ağustos sayısı: Ata'nın amcası Hafız Mehmet Emin Efendi'nin soyundan gelenler ilk kez Yeni Aktüel'e konuştu.

Atatürk'ün soyağacı

Mustafa Kemal Atatürk'ün amca tarafından akrabalarını, ilk kez Yeni Aktüel dergisi gün ışığına çıkardı. Akrabaların anlatımına göre Atatürk, kuzenlerinin çocuklarını öz çocukları gibi benimseyen bir 'akraba canlısı'.

Mustafa Kemal Atatürk'ün akrabalarından bugüne kadar hemen hiç söz edilmedi. Yıllardır kendi içine dönmeyi tercih eden onlarca kişi; kuzenler, yeğenler, halalar ve eniştelerle sayıları 60'ı aşan, Atatürk'le kan bağı olan bu kişilerin bir bölümünün adı 1987 yılında emekli general Burhan Göksel tarafından hazırlanan soy kütüğünde yer almıştı. Ama bir iki kişi dışında hiç ortaya çıkmayan, röportaj vermeyen Atatürk'ün akrabalarını ilk kez Yeni Aktüel gün ışığına çıkardı.

'KIRMIZI HAFIZ'IN ÇOCUKLARI
Mustafa Kemal Atatürk'ün amcası, "Kırmızı Hafız" olarak da bilinen Hafız Mehmet Emin Efendi'nin soyundan gelen şair ve yazar Süreyya Berfe, anlattıklarıyla ailenin şimdiye kadar hep gölgede kalan kanadınıgün yüzüne çıkarıyor. Berfe, ailesinin soy kütüğünü son haliyle hazırlamaya karar vermiş ve çalışmalara başlamış. Berfe bugün hayatta olan akrabalarına sesleniyor ve özellikle çok az bilgi sahibi olduğu, ailenin Erbatur ve Altay kanadından akrabalarının kendisine ulaşmasını istiyor.

ONLARI İHMAL ETMEMİŞ
Bu akrabaların anlatımlarından, "akraba canlısı" bir Mustafa Kemal portresi çıkmış. Kuzenlerini, yeğenlerini her fırsatta kollayan, onları Çankaya ve Dolmabahçe'de ağırlayan, kuzenlerinin çocuklarını öz çocukları gibi benimseyen bir Mustafa Kemal! Devlet meselelerinden arta kalan zamanlarda yakınlarını ihmal etmemek için çaba gösteren, sünnet, nişan ve nikâh törenlerini bizzat düzenleyen, onlarla sabahlara kadar keyifle vakit geçiren bir "reisicumhur."

Konular